Editie 22

Tele-werken

De meeste consultants zijn gladde mannen in gladde pakken met gladde koffertjes en gladde tongen. In gladde automobielen zoeven zij met 150+ over het asfalt van de ene prospect naar de volgende customer. Gelukkig hebben hun drie-liter motoren een katalysator, dan is het goed voor het milieu.

Door hun werkzaamheden worden er kantoren gebouwd die vervolgens weer ingericht moeten worden. Vooral met automatiseringsspullen. Noem maar op: PC's, netwerken, printers, tape streamers. En de supplies voor deze apparaten niet te vergeten.

Consultant in de hi-tech, een mooi beroep met traditionele carrière-ambities. Mannen dus, waarmee ik niet graag langer dan 5 minuten praat.

Ik ken een uitzondering. Hij heet Paul. Paul draagt geen pak, maar een staartje. Hij rijdt op de fiets in de stad en met de trein daarbuiten. Hij kan luisteren en praten (in die volgorde). Paul is volgens zijn kaartje ook 'consultant' en volgens datzelfde kaartje zelfs buiten kantooruren op zijn privé-nummer te consulteren of te faxen.

Dat heeft vast te maken met zijn eigen (sympathieke) handeltje. Paul doet namelijk in telewerk. Een simpele handel zou je zeggen. Paul vertelt aan managers dat ze de medewerkers net zo goed een deel van de tijd thuis kunnen laten werken. PC-tje, Faxje, Modempje, klaar. Het milieu wordt ontlast, de produktiviteit en de tevredenheid van de medewerker gaat omhoog, het bedrijf kan flexibeler worden door ook buiten kantooruren bereikbaar te zijn en de kantooroppervlakte kan gehalveerd worden. De kosten voor het bedrijf gaan nog verder omlaag doordat de geleasde middenklassers 's ochtends en 's avonds minder in de file staan. Papa blij, Mama blij, Minister blij, Manager blij.

Maar de manager is niet blij. Hij is nu juist manager door de zichtbare aanwezigheid van zijn medewerkers. Wat valt er anders te managen? Iedere dag controleert hij of de medewerkers wel op tijd verschijnen en of ze niet te vroeg weg gaan. Iedere dag bepaalt de manager - denkt-'ie - wat de medewerkers moeten gaan doen. En hoe kun je nou zien of iemand thuis wel werkt?

"Je moet niet meer op aanwezigheid, maar op output gaan sturen," zegt Paul dan. Dat snapt de manager. Maar hoe doe je dat? De manager is zelf namelijk altijd om 8:05 op de zaak en ziet zijn medewerkers met eigen ogen binnendruppelen. Om 8:45 geeft hij het sein. Hij verlaat de koffiekring en gaat Aan Het Werk. De medewerkers doen hetzelfde. Ze gaan naar hun eigen kamer en starten de PC of schuiven aan in de vergaderzaal voor de wekelijkse vergadering van De Projectgroep.

Telewerken is een goede zaak voor Mens, Milieu, Medewerker en Management. Maar hoe overtuig je de mid-level manager hiervan, vraagt Paul zich af. Het wordt een moeilijke missie.